Blog

Bódítás a távolból – a félénk magyar szürkemarha esete


Van, hogy az állatorvosnak a legnagyobb nehézséget nem a betegség gyógyítása, hanem maga az állat, annak megközelítése okozza. A vad vagy túlságosan félénk állatok gyógyszerezése, bódítása sok esetben komoly kihívást jelent, azonban létezik egy eszköz, amivel a nehéz esetek is megoldhatóak. Érdekes módon erre a célra nem egy új technikai vívmány, hanem egy ősi, egyszerű szerkezet bizonyult a legmegfelelőbbnek: a FÚVÓCSŐ. A fúvőcső a természeti népek egyszerű fegyvere, ami egy vékony csőből áll, ami alkalmas könnyű lövedék, vagy nyíl kilövésére.

Állatorvosi gyakorlatban ezt egy speciális, erre a célra készült repülő fecskendővel használjuk. A repülő fecskendő kialakítása eltér a hagyományos injekciókhoz használtakétól, ez az izomba érve automatikusan leadja a hatóanyagot az állatba. A fecskendő pontosan illeszkedik a fúvócsőbe, melyet a szájhoz illesztve a lövedéket megfelelő technikájú, nagy erővel történő kilégzés segítségével repítjük az állatba. A lőtávolság akár 10 m is lehet, ezt a fúvőcső és a töltött fecskendő paraméterei mellett a meghajtó személy ereje, vitálkapaciátása határozza meg leginkább. A különböző méretű fecskendők és fúvócsövek segítségével mind a kisállatokat, mind a nagyállatokat hatékonyan bódíthatjuk.

Praxiunkat egy olyan kéréssel keresték meg, hogy vizsgáljuk meg egy félénk ( :D ) magyar szürkemarhát. Az állat 2 hete sántított, viszont még a gazdájának sem hagyta magát megközelíteni. A fúvócső segítségével azonban erre nem is volt szükség, az állatot a távolból sikeresen elbódítottuk, majd a vizsgálat után megkaphatta a szükséges kezelést.

Teljes körű állatorvosi ellátás

Márkó, Bánd, Herend, Gyulafirátót, Szentgál, Hárskút, Lókút, Zirc, Hajmáskér, Öskü, Sóly, Nemesvámos, Veszprémfajsz, Szentkirályszabadja, Litér, Nemesvámos, Tótvázsony, Eplény, Pénzesgyőr, Bakonybél, Csehbánya, Farkasgyepű, Németbánya, Kislőd, Úrkút településeken, házhoz történő kiszállással

  • Mobil: (+36) 30 372 1273 (Bejelentkezés Viber-üzenetben is)
  • E-mail:
  • Weboldalunk: mobilallatorvosveszprem.hu
  • Facebook-oldalunk »
© Minden jog fenntartva
Weboldal: